Συνέδριο για τον Γέροντα Σωφρόνιο στην Βέροια
Στα πλαίσια των φετινών εορταστικών εκδηλώσεων προς τιμήν του Αποστόλου Παύλου –γνωστών με το όνομα «Παύλεια»– που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Βεροίας με την έμπνευση και καθοδήγηση του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Παντελεήμονος, και ιδιαίτερα στα πλαίσια της ενότητας «Σύγχρονες Μορφές της Εκκλησίας», πραγματοποιήθηκε στην Βέροια Ημερίδα για τον «μακάριο Γέροντα Σωφρόνιο του Essex».
Οι εισηγητές και οι αντίστοιχες πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις τους ήταν οι εξής:
- –Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος, «Ο Γέροντας Σωφρόνιος όπως τον έζησα»,
- –Μοναχός Νικόδημος Αγιοπαυλίτης, «Ο Γέροντας Σωφρόνιος ως Πνευματικός στην Ιερά Μονή του Αγίου Παύλου»,
- –Ιερομόναχος Νικόλαος Σαχάρωφ, «Η διακονία του λόγου στον Γέροντα Σωφρόνιο» και «Θεοεγκατάλειψις»,
- -Σεβ. Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος, «Η Ιερωσύνη κατά τον Γέροντα Σωφρόνιο»,
- –Ιερομόναχος Ζαχαρίας Ζαχάρου, «Ο άγιος Σιλουανός και ο μαθητής του Γέρων Σωφρόνιος» (ο π. Ζαχαρίας δεν ήλθε τελικά και η εισήγησή του αναγνώσθηκε από τον Πρωτοσύγκελλο π. Γεώργιο),
- –Αρχιμ. Ιουστίνος Μπαρδάκας, «Άγιος Σιλουανός Αθωνίτης - Γέρων Σωφρόνιος Σαχάρωφ: Βίοι παράλληλοι»,
- –Ανέστης Κεσελόπουλος, «Ο πνευματικός αγώνας στα κείμενα του Γέροντος Σωφρονίου».
Τα κείμενα των εισηγήσεων θα δημοσιευθούν σε ειδικό τόμο που θα εκδώση η Ιερά Μητρόπολη Βεροίας.
Ο Σεβ. Μητροπολίτης μας εκτός από την εισήγησή του είχε και την προεδρία της τελευταίας Συνεδρίας και συνόψισε τα όσα ακούσθηκαν στην Ημερίδα.
Κατ' αρχάς έδωσε και εκ μέρους όλων των εισηγητών θερμά συγχαρητήρια στον οικείο Ποιμενάρχη κ. Παντελεήμονα για την διοργάνωση και την φιλοξενία. Έπειτα αναφέρθηκε στην σχέση της διδασκαλίας του Αποστόλου Παύλου με τους συγχρόνους Αγίους, η στο πως η διδασκαλία αυτή, που είναι διδασκαλία της Εκκλησίας εφαρμόσθηκε στα πρόσωπα των Αγίων, και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην προς Εβραίους Επιστολή του Αποστόλου και στην ερμηνευτική προσέγγισή της μέσα από τα βιώματα και την διδασκαλία του Γέροντος Σωφρονίου. Μίλησε ακόμη για την ενότητα των χαρισμάτων στην Εκκλησία, ιδιαιτέρως την ενότητα μεταξύ Πατέρων, Ασκητών και Θεολόγων, μέσα από την ερμηνεία του αγίου Γρηγορίου Νύσσης στο Άσμα Ασμάτων. Τέλος συνόψισε τα όσα ακούσθηκαν, χρησιμοποιώντας ιδιαιτέρως φράσεις του π. Νικολάου Σαχάρωφ, εγγονού από αδελφό του μακαριστού Γέροντα.
Ήταν ένα πολύ καλό πνευματικό συμπόσιο και ένα μνημόσυνο του μακαρίου Γέροντος, συνέχεια του Συνεδρίου που είχε γίνει τον προηγούμενο χρόνο στην Αθήνα.
Α.Κ.
- Προβολές: 3114