Skip to main content

ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΝΗ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΗ Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ στο ΜΟ.Φ.Η «Γεωργίου Καπουρδέλη-Ιωάννη Ξύκη»

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ 

ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΚΑΙ ΑΓΙΟΥ ΒΛΑΣΙΟΥ 

Ναύπακτος, 11 Ιουλίου 2014 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Με Διάταξη της Εισαγγελέως Μεσολογγίου απορρίφθηκαν η μήνυση και οι καταγγελίες κατά του Ιδρύματος.

Στο κενό η συκοφαντική εκστρατεία κατά του Μητροπολίτου Ναυπάκτου κ. Ιεροθέου.

Εξεδόθη η υπ' αριθμ. 65/2014 (24-6-2014) Διάταξη της Διευθύνουσας την Εισαγγελία Πρωτοδικών Μεσολογγίου, για την προκαταρκτική έρευνα που διετάχθη για «απάτη κατ' εξακολούθηση» και «απιστία κατ' εξακολούθηση» μετά την από 7-5-2013 μήνυση και τις πολλαπλές καταγγελίες του κ. Ιωάννη Ξύκη κατά του Μητροπολίτου Ναυπάκτου κ. Ιεροθέου, για το θέμα της ανέγερσης του Γηροκομείου του Ιδρύματος «ΜΟ.Φ.Η. Γ. Καπουρδέλη - Ι. Ξύκη», στο οποίο προεδρεύει.

Η Εισαγγελική Διάταξη απορρίπτει ως αστήρικτες τις κατηγορίες του κ. Ι. Ξύκη, αφήνει εκτεθειμένους όλους τους συκοφάντες που θορυβούσαν δημοσίως επί ένα και πλέον έτος και δικαιώνει το Ίδρυμα και τον Πρόεδρό του προσωπικά.

Αναλυτικότερα τα πράγματα έχουν ως εξής:

1. Ο ομογενής από την Αμερική κ. Ιωάννης Ξύκης διέθεσε το ποσόν των 781.632 ευρώ, για την ανέγερση ενός Γηροκομείου στον ιδιόκτητο χώρο του Ιδρύματος «Γεωργίου Καπουρδέλη», στην ονομασία του οποίου προσετέθη και το όνομά του. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος αποτελείται από τους εκάστοτε: Μητροπολίτη Ναυπάκτου ως Πρόεδρο, Δήμαρχο Ναυπακτίας ως αντιπρόεδρο, Διευθυντή της Εθνικής Τραπέζης Ελλάδος στο κατάστημα Ναυπάκτου, αρχαιότερο Δικηγόρο της Ναυπάκτου και Πρόεδρο Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Ναυπάκτου.  Μέ την δωρεά του κ. Ξύκη προχώρησε η ανοικοδόμηση του κτηρίου, η οποία γινόταν με αυτεπιστασία του δωρητή, ύστερα από απόφαση του Εφετείου Αθηνών, και υλοποίηση από το Ίδρυμα λόγω της διαμονής του στην Αμερική. Μέ την δωρεά δε του αειμνήστου Δημητρίου Γαλάνη, που ανήλθε στο ύψος των 955.592 ευρώ, το κτήριο βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο της ολοκληρώσεώς του. Ο πρώτος δωρητής, για λόγους που εκείνος γνωρίζει, εξέφρασε με «ανοικτές» επιστολές του διάφορες αδικαιολόγητες «απορίες», όμως διατύπωνε και την πεποίθησή του ότι, όπως επί λέξει αναφέρει, δεν αποδίδει «τήν παραμικρή απόδοση μομφής ή υπόνοιας ή υποψίας για διάπραξη ατασθαλιών» και ότι «σέβομαι, εκτιμώ και υπολείπομαι όλους όσους ασχολήθηκαν με την διαχείριση των οικονομικών του Ιδρύματος».

2. Όλως παραδόξως για τους πολλούς, όχι όμως για όσους γνωρίζουν στο βάθος τα πράγματα, από τον Ιανουάριο του 2013, μια περίοδο που κατά σύμπτωση συνέπεσε με την διάλυση του Νομικού Προσώπου της πρώην Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως και εξεδόθη το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, ηγέρθη μεγάλος θόρυβος ότι δήθεν έγινε «απάτη» και «κατάχρηση» της δωρεάς, και μάλιστα ειδικά από τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, αν και όλες οι αποφάσεις του Δ.Σ. ελήφθησαν ομοφώνως. Και κατά δεύτερη σύμπτωση ανέλαβε πληρεξούσιος δικηγόρος του κ. Ιωάννη Ξύκη ο δικηγόρος της πρώην Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως.  Σε συγκεντρώσεις οπαδών της πρώην Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως έξω από την Μητρόπολη, έξω από κέντρο που πραγματοποιείτο τιμητική εκδήλωση για τον Μητροπολίτη και έξω από το Πνευματικό Κέντρο όπου ομιλούσε ο Μητροπολίτης στους Εκπαιδευτικούς της Επαρχίας, οι συγκεντρωμένοι με χουλιγκανικές εκδηλώσεις αποκαλούσαν τον Μητροπολίτη εν χορώ «κλέφτη» γιατί δήθεν καταχράστηκε τα χρήματα της δωρεάς.  Άρχισαν να δημοσιεύωνται στον ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο, τόσο των Αθηνών όσο και της Επαρχίας μας, διάφορα κείμενα, με τα οποία διασυρόταν το όνομα του Μητροπολίτου για δήθεν κατάχρηση της δωρεάς και για κακή διαχείριση του Ιδρύματος.  Τα δημοσιεύματα ήταν δεκάδες και εκατοντάδες, συνοδευόμενα από ψιθυρισμούς, υβριστικά και ειρωνικά σχόλια γραμμένα από «ανωνύμους», απευθυνόμενα κυρίως προς τους ναυπακτίους και τους αιτωλοακαρνάνες αναγνώστες, αλλά και σε όλους τους Έλληνες, της Πατρίδος και του εξωτερικού, και κατέκλυσαν επί ένα έτος το διαδίκτυο. Μεταφράζονταν δε με ...επιμέλεια των συκοφαντών και σε ξένες γλώσσες (!) για να συκοφαντήται ο Μητροπολίτης σε όλους τους Ορθοδόξους και στις ξένες χώρες που κυκλοφορούν τα βιβλία του.  Το Δ.Σ. του Ιδρύματος σε συνεδριάσεις του εξέδιδε επίσημες ανακοινώσεις με τις οποίες πληροφορούσε τους πολίτες για το θέμα και αντέκρουε τις συκοφαντίες. Και ο Μητροπολίτης, προκειμένου να αποδειχθή η αλήθεια και να καταδικασθή το ψεύδος και η συκοφαντία, υπέβαλε μηνύσεις εναντίον των υπευθύνων αυτής της θλιβερής υποθέσεως, οι οποίες εκκρεμούν ενώπιον της Δικαιοσύνης.

3. Συγχρόνως άρχισε ένας καταιγισμός μηνύσεων, αναφορών, εξωδίκων, καταγγελιών, αιτήσεων κλπ. σε διάφορες Δικαστικές Αρχές και Δημόσιες Υπηρεσίες. Συγκεκριμένα υποβλήθηκε μήνυση στον Εισαγγελέα του Οικονομικού Εγκλήματος, στον Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς και στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Μεσολογγίου με συμπληρωματικές αναφορές και υπομνήματα. Υποβλήθηκαν αναφορές στον Υπουργό Οικονομικών, στο ΣΔΟΕ, στην Οικονομική Επιθεώρηση Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, στην ΔΟΥ Μεσολογγίου, στον Διοικητή του ΙΚΑ και τον Διευθυντή του Τοπικού Παραρτήματος ΙΚΑ Ναυπάκτου, στον Διευθυντή Πολεοδομίας Ναυπάκτου κλπ.  Ήταν επόμενο να διαταχθούν αρμοδίως έλεγχοι από το Υπουργείο Οικονομικών με δύο εντεταλμένους Επιθεωρητές, από την ΔΟΥ Μεσολογγίου και Αγρινίου και από το ΙΚΑ.

4. Τελικά, όπως ήταν αναμενόμενο, από τους ελέγχους των αρμοδίων Αρχών (Επιθεωρητών Υπουργείου Οικονομικών, Επιθεωρητών ΙΚΑ κλπ.) διεπιστώθη το ανυπόστατο των καταγγελιών και η ΑΨΟΓΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ της δωρεάς του ομογενούς εκ μέρους του Ιδρύματος και του Προέδρου του Μητροπολίτου Ναυπάκτου Ιεροθέου.   Οι εκθέσεις-πορίσματα των Ελεγκτών παρεδόθησαν στην Εισαγγελέα Μεσολογγίου, η οποία με βάση τα στοιχεία αυτά, εξέδωσε την υπ' αριθμ. 65/2014 (24-6-2014) ΔΙΑΤΑΞΗ, η οποία ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ την μήνυση και τις καταγγελίες, «ως αβάσιμη κατ' ουσία».  Επομένως, απεδείχθη η κρυστάλλινη και διαφανής διαχείριση στο ΜΟ.Φ.Η Γ. Καπουρδέλη - Ι. Ξύκη, πίπτει στο κενό η συκοφαντική εκστρατεία κατά του Μητροπολίτου Ναυπάκτου κ. Ιεροθέου και δικαιώνεται το Ίδρυμα για την διαχείριση της δωρεάς.

5. Η όλη θλιβερή συκοφαντική δυσφήμηση εναντίον του προσώπου του Μητροπολίτου δημιουργεί διάφορες σκέψεις. Ενδεικτικά: 

α) Επλήγη η παράδοση των ευεργετών της πόλεως Ναυπάκτου και της περιφερείας. Τα Ιδρύματα-Κληροδοτήματα της Ναυπάκτου λειτουργούν υποδειγματικά για την περιοχή ευθύνης του Γραφείου Κληροδοτημάτων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος. Δυστυχώς, αυτό το «στάδιο» των κοινωφελών Ιδρυμάτων και της εθελοντικής καρποφόρου προσπάθειας και θυσίας επέλεξαν ορισμένοι για να εκδηλώσουν την εμπάθειά τους και την σκοπιμότητά τους. Η συκοφαντική εκστρατεία που είχε στόχο τον Μητροπολίτη, τελικά ήταν ένα πλήγμα στην παράδοση των ευεργετών και δωρητών της Ναυπακτίας. Και γι' αυτό ευθύνονται πολλοί. 
β) Ειδικά το Ίδρυμα Γ. Καπουρδέλη - Ι. Ξύκη υπέστη ανυπολόγιστη ζημία, από την απαξίωσή του με τα συκοφαντικά και υβριστικά δημοσιεύματα που διήρκησαν ενάμιση χρόνο (2013-2014), αφού αποθάρρυνε άλλους δωρητές να βοηθήσουν στην αποπεράτωσή του, αλλά και ανάγκασε όσους μεριμνούν καθηκόντως και εθελοντικά με αυτό να απασχολούνται στο να απαντούν στα ελεγκτικά όργανα της Διοίκησης και της Δικαιοσύνης, με αποτέλεσμα το θαυμάσιο αυτό κτήριο να παραμένη σε αχρησία. Έτσι, ευθύνονται οι συκοφάντες, γιατί με τις ενέργειές τους αυτήν την κρίσιμη περίοδο εμπόδισαν την λειτουργία του Γηροκομείου, που θα εξυπηρετούσε 60 γέροντες και θα απασχολούσε 30 εργαζομένους. Η ευθύνη τους είναι μεγάλη.
γ) Κακοποιήθηκε η αλήθεια με την συκοφαντική δυσφήμηση εναντίον του προσώπου του Μητροπολίτου, ο οποίος εργάζεται νυχθημερόν για την καλή λειτουργία των Ιδρυμάτων. Αυτό έγινε προφανώς από λόγους εκδίκησης, επειδή ο ίδιος δεν επιθυμεί να καλύπτη παράνομες ενέργειες. 
δ) Δυσφημήσθηκε και η ίδια η πόλη της Ναυπάκτου και οι φιλήσυχοι κάτοικοί της από μια μικρή ομάδα ταραχοποιών, οι οποίοι προσπάθησαν να διασπάσουν την ενότητά της, κατασπιλώνοντας τόσο τον Μητροπολίτη όσο και τα ευυπόληπτα μέλη του Ιδρύματος, Όσοι δημιούργησαν αυτόν τον θόρυβο, είναι υπεύθυνοι ενώπιον της ιστορίας και της ενότητας της όμορφης πόλεώς μας.
ε) Οφείλονται πολλές ευχαριστίες σε όσους βοήθησαν ποικιλοτρόπως την περίοδο αυτή για την αποκάλυψη της αλήθειας, καθώς επίσης στην συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της πόλεως, οι οποίοι δεν αποδέχθηκαν από την αρχή τις κακοήθεις αυτές ενέργειες και συμπαραστάθηκαν εμπράκτως στον Μητροπολίτη, αφού γνωρίζουν την εντιμότητά του.
στ) Είναι αξιοσημείωτο ότι μέσα σε έναν χρόνο από την κατάθεση της μήνυσης κατά του Μητροπολίτη, κινητοποιήθηκαν όλες οι προαναφερόμενες Δικαστικές αρχές και οι Κρατικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί, καταρτίσθηκαν εκθέσεις και πορίσματα και τελικά εξεδόθη η Εισαγγελική Διάταξη, γιατί, βεβαίως, επικρατούσε απόλυτη τάξη στα στοιχεία και παραστατικά και δεν υπήρξε κανένα εμπόδιο και καμμία κωλυσιεργία εκ μέρους των ανθρώπων του Ιδρύματος, που έθεσαν υπ' όψη των ελεγκτών όλα τα στοιχεία μέσα στις οριζόμενες κάθε φορά προθεσμίες. Μακάρι να συμβή, από εδώ και εμπρός, το ίδιο και στην περίπτωση της πρώην Μονής Μεταμορφώσεως, για την οποία έχει διαταχθή διαχειριστικός έλεγχος από επιθεωρητές του Υπουργείου Οικονομικών από το 2005, έχουν αλλάξει πέντε ζεύγη Επιθεωρητών, έχουν περάσει εννιά χρόνια και ακόμη να ολοκληρωθή ο έλεγχος και να εκδοθή το πόρισμα ελέγχου!!

Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι, πέρα από τον πνευματικό νόμο που κατισχύει πάντοτε σε τέτοιες περιπτώσεις, οι υπεύθυνοι αυτής της άδικης και συκοφαντικής εκστρατείας θα δώσουν λόγο στην Δικαιοσύνη, στην τοπική κοινωνία και τελικά στον Θεό.

Εκ του Γραφείου του Μητροπολίτου Ναυπάκτου

ΜΟΝΗ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

  • Προβολές: 5668