Skip to main content

Συκοφαντικὴ μήνυση γιὰ ἐκφοβισμό καὶ ἐντυπωσιασμό

Γραφεῖον Τύπου  Ἱερᾶς Μητροπόλεως Ναυπάκτου καὶ Ἃγίου Βλασίου Ναύπακτος, 7 Φεβρουαρίου 2013 

Δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο μηνυτήρια αναφορά κατά του Σεβ. Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου που φέρεται ότι κατατέθηκε από τον Ιερομόναχο Ιγνάτιο Σταυρόπουλο και ότι έχει συνυπογραφή από 295 ακόμη άτομα.

Είναι βέβαια λυπηρό κληρικός να στρέφεται κατά του Επισκόπου του με μηνυτήριες αναφορές ψευδείς και συκοφαντικές, παρασύροντας μάλιστα στην ενέργειά του αυτή και 295 άτομα. Είναι όμως και μία ευκαιρία η Δικαιοσύνη να επιληφθή της κρίσεως των ισχυρισμών του μηνυτού και να αποδώση την αλήθεια, την οποία βάναυσα διαστρεβλώνουν ο μηνυτής και οι υποστηρικτές του.

Επειδή όμως οι μηνυτές έσπευσαν να την δημοσιοποιήσουν πριν την γνωστοποιήσουν στον μηνυόμενο Μητροπολίτη, το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Μητροπό­λεως πληροφορεί τους πιστούς της Επαρχίας και κάθε ενδιαφερόμενο τα εξής:

1. Ο πρώτος εκ των μηνυτών Ιγνάτιος Σταυρόπουλος έχει απολυθή από την θέση του Ιεροκήρυκος με απόφαση του Τριμελούς Συμβουλίου της Ιεράς Συνόδου έχει επιτιμηθή από την Ιερά Σύνοδο για την συμπεριφορά του έχει τιμωρηθή με ποινή φυλάκισης τεσσάρων μηνών με αναστολή από τα Ποινικά Δικαστήρια για απείθεια από κοινού και κατ' εξακολούθηση (ανεξαρτήτως του ότι με την εφαρμογή εκδοθέντος ευεργετικού νόμου η πράξη του θεωρήθηκε παραγεγραμμένη υπό όρους) είναι ακοινώνητος με συνοδική Απόφαση και υπόδικος στα Εκκλησιαστικά Συνοδικά Δικαστήρια με το ερώτημα της καθαιρέσεως. Ιδιοποιείται δε αυθαιρέτως τον εκκλησιαστικό τίτλο του Αρχιμανδρίτου που δεν του ανήκει, αφού του έχει αφαιρεθή με απόφαση του Μητροπολίτου.

Για μία δεκαετία και πλέον έχει παύσει να προσφέρη ιερατικό έργο. Το διάστημα αυτό σπούδασε χωρίς γνώση και άδεια της Εκκλησίας νομική στην Ιταλία και έχει αναλάβει εργολαβικά τους δικαστικούς αγώνες της πρώην Ι. Μονής Μεταμορφώσεως, καθιστάμενος έτσι ένας από τους κυρίους υπαιτίους του αδιεξόδου της όλης υποθέσεως με την εν τέλει διάλυση αυτής αρμοδίως.

Κατά την συνήθειά του, λοιπόν, κατέθεσε άλλη μία μήνυση, καταδεικνύοντας για άλλη μια φορά ποιός τελικά διακατέχεται από πνεύμα δικομανίας και ποιός ευκαίρως-ακαίρως προσφεύγει στα κοσμικά Δικαστήρια.

2. Το περιεχόμενο, η φρασεολογία, η σύνταξη, η δημοσιοποίηση της μήνυσης φανερώνουν ότι έγινε για δύο λόγους: α) για την περαιτέρω στοχοποίηση του Μητροπολίτου Ναυπάκτου, τον οποίο οι ιθύνοντες την πρώην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως θεωρούν εμπόδιο στην επιβολή των σχεδίων τους και στην αποφυγή των κανονικών και νομίμων συνεπειών των πράξεών τους, και β) για την δημιουργία κοινωνικού προβλήματος και κοινωνικής έντασης.

Οι συντάκτες της μήνυσης δεν φαίνεται να ενδιαφέρωνται για την αλήθεια, η οποία είναι αποτυπωμένη στις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου, των Συνοδικών και Πολιτικών Δικαστηρίων και στα επίσημα και αδιαμφισβήτητα στοιχεία των οποίων τα μέλη της πρώην Μονής έχουν πλήρη γνώση.

3. Είναι λυπηρό το γεγονός ότι τριακόσιοι συμπολίτες (;) μας (δέν έχουν δημοσιευθή ακόμη τα ονόματα και τα στοιχεία τους), πιθανώς άνθρωποι του καθημερινού μόχθου, θα κληθούν σύντομα να αποδείξουν ενώπιον της Δικαιοσύνης την αλήθεια των όσων έγραψαν στην μήνυσή τους. Είναι δε αυτονόητο ότι για να συνυπογράψουν την μήνυση σημαίνει ότι εκτός από το κείμενο της μήνυσης έχουν μελετήσει και το σύνολο των στοιχείων που αφορούν την υπόθεση, που αποτελείται από χιλιάδες σελίδες επισήμων εγγράφων. Από την στιγμή, βεβαίως, που έθεσαν την υπογραφή τους η ευθύνη βαραίνει εξ ολοκλήρου και τους ιδίους και όχι μόνον τους συντάκτες.

4. Ωστόσο, και από την άστοχη αυτή ενέργεια μπορεί να προκύψη κάτι καλό, δηλαδή οι άνθρωποι αυτοί να κατανοήσουν ότι άλλο είναι να συνυπογράφη κανείς επιστολή στήριξης από συμπάθεια, άλλο να συνυπογράφη λίβελλο από μίσος και άλλο να συνυπογράφη ψευδή μήνυση, το οποίον έχει και ποινικές συνέπειες.

5. Είναι, βέβαια, αυτονόητο ότι ο Μητροπολίτης και η Ιερά Μητρόπολη έχουν ευθύνη ενώπιον της αλήθειας και του ταλανιζομένου εκκλησιαστικού σώματος να ασκήσουν κάθε ένδικο μέσο προς αντίκρουση της διαφημιζόμενης μέσω του διαδικτύου ψευδούς, αβασίμου και συκοφαντικής μηνυτήριας αναφοράς.

Από το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως

ΜΟΝΗ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

  • Προβολές: 4906