Skip to main content

Μνημόσυνο Ευεργετών – Δωρητών και Απολογισμός Ιδρυμάτων-Κληροδοτημάτων 2007

Την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2007 πραγματοποιήθηκε ο ετήσιος απολογισμός των Ιδρυμάτων – Κληροδοτημάτων, το μνημόσυνο των Ευεργετών – Δωρητών της πόλεως και επαρχίας Ναυπάκτου και η χορήγηση των υποτροφιών στους δικαιούχους μαθητές, φοιτητές και μεταπτυχιακούς.

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου τελέσθηκε αρχιερατική θεία Λειτουργία και το μνημόσυνο των Ευεργετών-Δωρητών. Μνημονεύθηκαν οι Ευεργέτες: οι Μητροπολίτες Σεραφείμ, Χριστοφόρος και Δαμασκηνός, Δημήτριος και Βασιλική Παπαχαραλάμπους, Γεώργιος και Μαρία Αθανασιάδη-Νοβα, Ανδρέας Ανδρεόπουλος, Ανδρέας Τσάρας, Γεώργιος Καπορδέλης, Ανδρέας και Ιουλία Κοζώνη, Γαβριήλ Οικονόμου, Δημήτριος Ασημακόπουλος, Λεωνίδας Κολοκύθας, Δημήτριος Πλούμης, Επαμεινώνδας και Αικατερίνη Αρβανίτη, Ευθύμιος Βαρδακουλάς, Δημήτριος και Αίγλη Μπότσαρη, Λεωνίδας και Πολυξένη Τσώνη, Αλτάνη Φλωροπούλου, Αθηνά Πλατή, Ιωάννης Φούτζηλας, Παρασκευή και Μιχαήλ Γαρμανή, Αριστοτέλης και Βασιλική Ξανθοπούλου, Αριστείδης Καλαρίτης, Ελένη Κωταντούλα, Δημήτριος Γαλάνης, Λαμπρος Τζαβέλλας, Λεωνίδας Χαραλάμπους Κολοκύθας, Νικόλαος Τσάρας, Κωνσταντίνος Κοζώνης και Γιάννης Βαρδακουλάς.

Μετά την θεία Λειτουργία προσφέρθηκε δεξίωση από τον Σύνδεσμο Αγάπης της Ενορίας στην αίθουσα του Ιερού Ναού.

Μνημόσυνο Ευεργετών – Δωρητών και Απολογισμός Ιδρυμάτων-Κληροδοτημάτων 2007Εν συνεχεία στην Αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως έγινε ο δημόσιος Απολογισμός των Ιδρυμάτων – Κληροδοτημάτων για το έτος 2007.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ιερόθεος, ως Πρόεδρος του συνόλου σχεδόν των Ιδρυμάτων – Κληροδοτημάτων, έκανε μια εισαγωγική αναφορά στον αγώνα του ιδίου και των μελών των Δ.Σ. των Ιδρυμάτων για την εξασφάλιση των χρηματικών ποσών για τις υποτροφίες, γιατί τόσο η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας όσο και οι απαραίτητες γραφειοκρατικές ενέργειες απαιτούν μέριμνα και κόπο.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στα νέα στοιχεία του φετινού απολογισμού, που είναι τα εξής:

1. Η χορήγηση υποτροφιών και από την Μαθητική Υποτροφία του Δημ. Παπαχαραλάμπους. Ο αείμνηστος Παπαχαραλάμπους, πέρα από το Ίδρυμα, είχε συστήσει ξεχωριστή υποτροφία με σκοπό να λαμβάνουν ετήσια οικονομική βοήθεια οι αριστεύοντες άρρενες των τριών μεγάλων τάξεων του Γυμνασίου (σημερινό Λύκειο). Η Υποτροφία συστάθηκε το 1959 με Προεδρικό Διάταγμα και δινόταν μέχρι το 1976, οπότε διακόπηκε λόγω έλλειψης χρημάτων, χωρίς να γνωρίζουμε γιατί δεν γινόταν καλή αξιοποίηση του αρχικού κεφαλαίου.

Όταν καταρτιζόταν ο νέος Οργανισμός του Ιδρύματος, επί των ημερών του Σεβ. κ. Ιεροθέου, το Ίδρυμα ανέλαβε να εκπληρώση και τον σκοπό της Υποτροφίας Παπαχαραλάμπους και αποφάσισε να διαθέση ένα ποσόν από τα έσοδά του για την εκπλήρωση και αυτής της επιθυμίας του Ευεργέτου. Πέρυσι δόθηκαν για πρώτη φορά από 650 ευρώ στον καθένα από τους τρεις πρωτεύσαντες και εφέτος από 1.000 ευρώ στον καθένα.

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε και στην περίπτωση του μαθητή Βασιλείου Ηλ. Ζορμπά, ο οποίος ισοβάθμισε με τον μαθητή Κωνσταντίνο Ανδρ. Νικολέττο, και επρόκειτο να γίνη κλήρωση μεταξύ τους. Την ημέρα της κληρώσεως τηλεφώνησε ο πατέρας του Β. Ζορμπά για να δηλώση ότι ο γιος του παραιτείται από την υποτροφία υπέρ του ισοβαθμίσαντος. Και ο Σεβασμιώτατος επήνεσε την ενέργεια αυτή του μαθητή στον οποίο δόθηκε ο έπαινος χωρίς να συνοδεύεται με χρηματικό ποσό.

2. Ένα δεύτερο στοιχείο είναι η πραγματοποίηση όλων των γραφειοκρατικών διαδικασιών για την λειτουργία του Κληροδοτήματος Ιωάννου Βαρδακουλά. Οι σχετικές ανακοινώσεις για το Κληροδότημα αυτό είχαν γίνει πέρυσι, όταν ανοίχθηκε η διαθήκη του αειμνήστου. Φέτος έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες προδιεργασίες και το Κληροδότημα είναι έτοιμο να λειτουργήση, αφού ξεπερασθή και μια μικρή νομική εκκρεμότητα σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της ακίνητης περιουσίας του.

3. Τρίτο νέο στοιχείο ήταν η πρόοδος που παρατηρήθηκε στο θέμα του κτιρίου του Κληροδοτήματος Κοζώνη. Η Διαχειριστική Επιτροπή του Ιδρύματος ανέθεσε στον μηχανικό Αθανάσιο Φράγκο την μελέτη συντήρησης και ανακαίνισής του, η οποία προβλέπει προϋπολογισμό 265.000 ευρώ. Το δάνειο το οποίο θα ληφθή από την τράπεζα αποπληρώνεται από το ενοίκιο το οποίο θα εισπράττεται. Ήδη η Διαχειριστική Επιτροπή ήλθε σε επικοινωνία με τον Δήμο, ο οποίος ενδιαφέρεται για την ενοικίαση και αναμένεται απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για να προχωρήση η ανακαίνιση της οικίας.

4. Το τέταρτο στοιχείο ήταν η αξιοποίηση της προσφοράς του αειμνήστου ιατρού Δημητρίου Γαλάνη.

Ο αείμνηστος Δημ. Γαλάνης μετά τον θάνατο της γυναίκας του άφησε την οικία του, που βρίσκεται στο κέντρο της Ναυπάκτου επί της οδού Τζαβέλλα, για την λειτουργία του Γηροκομείου της Ιεράς Μητροπόλεως. Ο Μητροπολίτης κ. Ιερόθεος προέβη στις κατάλληλες ενέργειες και το Υπουργείο Οικονομικών παρεχώρησε την οικία στο Ίδρυμα Καπορδέλη-Ξύκη για την αποπεράτωση του Γηροκομείου. Ήδη το θέμα βρίσκεται στην φάση της μεταγραφής της οικίας στο Ίδρυμα, προκειμένου να εκποιηθή για τις ανάγκες του Γηροκομείου. Στην όλη αυτή προσπάθεια βοήθησαν πολύ ο κ. Αντώνιος Πούλος και ο κ. Ζήσιμος Ταρκαζίκης. Επί τη ευκαιρία έγιναν και ορισμένες απαραίτητες διασαφηνίσεις σχετικά με τον τρόπο ανέγερσης του Γηροκομείου.

5. Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε και στο Κληροδότημα Δημ. Πλούμη, το οποίο λειτουργεί για τρίτη χρονιά φέτος, δίνοντας κάθε έτος 1.500 ευρώ σε έναν δικαιούχο, αλλά λόγω κάποιων ενστάσεων η υποτροφία έχει ανασταλή προσωρινά.

Τέλος, ο Σεβ. Μητροπολίτης υπογράμμισε την πολύ καλή πορεία των Ιδρυμάτων, που φέτος θα προσφέρουν στους νέους της Ναυπάκτου το συνολικό ποσό των 56.050 ευρώ (19.099.000 δρχ.), και ευχαρίστησε τα μέλη των Δ.Σ. των Ιδρυμάτων που εργάζονται υπεύθυνα και αποτελεσματικά ανιδιοτελώς για την πραγματοποίηση του σκοπού τους. Πέρα από τα μέλη των Δ.Σ. ευχαρίστησε και τους υπολοίπους που βοηθούν στην λειτουργία τους, όπως τον νομικό Σύμβουλο κ. Ζ. Ταρκαζίκη, τον Αιδεσιμ. π. Θεμιστοκλή Τσιτσιρίκη, τον Γραμματέα της Ι. Μητροπόλεως κ. Γεώργιο Λαουρδέκη, την Γραμματέα του Παπαχαραλαμπείου κ. Ιωάννα Τσέλιου, τον κ. Γεράσιμο Κουταβά κ.α.

Ο Δήμαρχος Ναυπάκτου Αθανάσιος Παπαθανάσης έδωσε συγχαρητήρια σε όσους εργάζονται για την καλή λειτουργία των Ιδρυμάτων-Κληροδοτημάτων, στον Σεβασμιώτατο και τα μέλη των Δ.Σ., εξέφρασε το ευχαριστώ και την ευγνωμοσύνη προς τους Ευεργέτες και Δωρητές και συνεχάρη τους μαθητές-δικαιούχους των υποτροφιών.

Τέλος ανακοινώθηκαν οι δικαιούχοι των φετινών υποτροφιών, βραβείων και βοηθημάτων. Ο σχετικός πίνακας παρατίθεται στο τέλος της αναφοράς.

Το συνολικό ποσό που δόθηκε φέτος, όπως προαναφέρθηκε, ανέρχεται στο ύψος των 56.050 ευρώ (19.099.000 δρχ.). Αν συνυπολογίσουμε και τις υποτροφίες του Κληροδοτήματος Δημ. Πλούμη για το οποίο υπάρχει προσωρινό γραφειοκρατικό πρόσκομμα, τότε το συνολικό ποσόν φθάνει στο ύψος των 60.550 ευρώ (20.632.000 δρχ.).

 

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2007-08

ΙΔΡΥΜΑ ΑΝΔΡΕΑ ΤΣΑΡΑ

Συνεxιζόμενες υποτροφίες:

 • Καλογερής Νικόλαος του Δημητρίου (2.200,00 ευρώ)
 • Μπίμπας Παναγιώτης του Αλεξάνδρου (2.200,00 ευρώ)
 • Λιόντος Μάριος του Γεωργίου (2.200,00 ευρώ)
 • Γούπιος Κωνσταντίνος του Νικολάου (2.200,00 ευρώ)
 • Σταυρογιαννόπουλος Βασίλειος του Κωνσταντίνου (2.200,00 ευρώ)
 • Γλαβάς Γεώργιος του Χρήστου (2.200,00 ευρώ)

Νέες υποτροφίες:

 • Μεσύρης Αντώνιος του Γεωργίου (2.200,00 ευρώ)
 • Γεωργακάκος Αθανάσιος του Δημητρίου (2.200,00 ευρώ)

Συνολικό ποσό που διατίθεται για τις υποτροφίες: 17.600,00 ευρώ

 

ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ ΔΗΜ. ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Συνεxιζόμενες υποτροφίες:

 • Λόης Ιωάννης του Δημητρίου (2.350,00 ευρώ)
 • Κουβαράς Παναγιώτης του Κωνσταντίνου (2.350,00 εύρώ)
 • Γούπιος Άγγελος του Νικολάου (2.350,00 ευρώ)
 • Σπυροπούλου Παναγιώτα (2.350,00 ευρώ)
 • Καλαβρουζιώτη Μαρία του Ιωάννου (2.350,00 ευρώ)

Νέες Υποτροφίες:

 • Καλογερή Όλγα του Δημητρίου (2.350,00 ευρώ)
 • Κανέλλου Λαμπρινή του Χαραλάμπους (2.350,00 ευρώ)

Συνολικό ποσό που διατίθεται για τις υποτροφίες: 16.450,00 ευρώ.

 

ΙΔΡΥΜΑ ΓΑΒΡΙΗΛ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Δίνεται εφάπαξ βοήθημα 500,00 ευρώ στους μαθητές που αποφοίτησαν από τα δύο Τ.Ε.Ε της πόλης μας και πρώτευσαν στα τμήματά τους:

1ο Τ.Ε.Ε.

 • Ανδρεόπουλο Γεώργιο του Γεωργίου (Τμ. Ηλεκτρολόγων)
 • Λυμπέρη Γεώργιο του Αθανασίου (Τμ. Κατασκευών)
 • Τσουράπα Νικόλαο του Αποστόλου (Τμ. Πληροφορικής)
 • Θανασιό Νικόλαο του Αναστασίου (Τμ. Οικονομ. Υπηρεσιών)
 • Μπίμπα Αθανάσιο του Δημητρίου (Τμ. Υπαλλήλ. Διοίκησης)

2ο Τ.Ε.Ε.

 • Καρέλη Γεώργιο (Τμ. Ηλεκτρονικών)
 • Δανιά Ιωάννη (Τμ. Κομμωτικής Τέχνης)
 • Λαουρδέκη Σπυρίδωνα (Τμ. Ψυκτικών Εγκατ.)
 • Σωτήριο Χαραλαμπόπουλο (Τμ. Υδραυλικών Εγκατ.)
 • Ζησιμόπουλο Αλέξιο (Τμ. Μηχανικών Αυτοκινήτων)

Συνολικό ποσό που διατίθεται για τις υποτροφίες: 5.000,00 ευρώ.

 

ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ Α. ΚΟΖΩΝΗ

Χορηγεί 90,00 ευρώ μηνιαίως σε δύο μαθητές του 1ου Ενιαίου Λυκείου από την Α’ Γυμνασίου έως την αποφοίτηση τους από το Λύκειο. Δικαιούχοι είναι οι:

 • Φλωρόπουλος Γεώργιος
 • Μπίμπα Δήμητρα του Βασιλείου

Συνολικό ποσό για το Σχολικό Έτος 2007-08 1.800,00 ευρώ

 

ΙΔΡΥΜΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ & ΜΑΡΙΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ – ΝΟΒΑ

Χορηγεί βραβείο συνοδεύομενο με οικονομικό βοήθημα εκατόν πενήντα (150,00) ευρώ στους πρωτεύσαντες ανά τάξη των Ενιαίων και Επαγγελματικών Λυκείων της Ναυπάκτου.

Δικαιούχοι είναι:

1ο Ενιαίο Λύκειο Ναυπάκτου:

 • Α τάξη: Νικολέττος Κωνσταντίνος του Ανδρέα, Ζορμπάς Βασίλειος του Ηλία, Ζωγράφου Μάνθα του Κωνσταντίνου
 • Β’ τάξη: Παπακωνσταντίνου Ευθυμία του Χρήστου
 • Γ τάξη: Θεοφάνη Αλεξάνδρα του Περικλή

2ο Ενιαίο Λύκειο Ναυπάκτου:

 • Α τάξη: Σερέτης Φώτιος
 • Β τάξη: Στεφανή Ειρήνη του Κωνσταντίνου, Χοχτούλα Μαρία
 • Γ τάξη: Κωστού Θεοδώρα του Αντωνίου

1ο ΕΠΑΛ (πρώην ΤΕΕ) Ναυπάκτου:

 • Α τάξη: Πελέκης Μιχαήλ του Ευθυμίου
 • Β’ τάξη: Αδαμοπούλου Κωνταντίνα του Κωνσταντίνου
 • Γ τάξη: Σακκούλη Ευθυμία του Νικολάου

2ο ΕΠΑΛ (πρώην ΤΕΕ) Ναυπάκτου:

 • Α τάξη: Βασιλόπουλος Αλέξανδρος του Χρήστου
 • Β τάξη: Λάιου Αναστασία του Μιχαήλ
 • Γ τάξη: Καρέλης Γεώργιος του Κωνσταντίνου, Μυλωνάς Βασίλειος του Παναγιώτη.

Συνολικό ποσό που διατίθεται για τα βραβεία: 2.400,00 ευρώ.

 

ΙΔΡΥΜΑ (Μαθητική Υποτροφία) ΔΗΜ. ΚΑΙ ΒΑΣ. ΠΑΠΑΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

Χορηγεί εφάπαξ οικονομικό βοήθημα (βραβείο) 1.000,00 σε τρεις αρίστους μαθητές που προτείνονται από τον Σύλλογο Καθηγητών του 1ου Ενιαίου Λυκείου Ναυπάκτου. Δικαιούχοι είναι:

 • Α τάξη: Νικολέττος Κωνσταντίνος του Ανδρέα (ισοβάθμισε με τον Ζορμπά Βασίλειο του Ηλία, ο οποίος όμως δήλωσε ότι παραιτείται υπέρ του Νικολέττου)
 • Β’ τάξη: Πασίσης Χαράλαμπος του Δημητρίου
 • Γ τάξη: Τσιλιγιάννης Αντώνιος του Σωτηρίου

Συνολικό ποσό που διατίθεται για την μαθητική υποτρφία: 3.000,00 ευρώ.

 

ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΛΟΚΥΘΑ

Χορηγεί υποτροφία σε πτυχιούχους για μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό. Δικαιούχος είναι:

 • Κοσυφάκης Παναγιώτης του Σωκράτη

Ποσό που διατίθεται: 7.200,00 ευρώ. (600,00 ευρώ μηνιαίως)

Παλαιοί υπότροφοι:

 • Κονιστής Γεώργιος 2.600,00 ευρώ.

Συνολικό ποσό: 9.800,00 ευρώ.

ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΠΟΣΟ ΠΟΥ ΔΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ ΚΑΙ ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΑ: 56.050 ευρώ.

 

ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ ΔΗΜ. ΠΛΟΥΜΗ

Χορηγεί υποτροφίες σε φοιτητές που κατάγονται από την Αμπελακιώτισσα. Το ποσό της υποτροφίας καθορίστηκε σε 125 ευρώ μηνιαίως (η 1.500 ευρώ ετησίως).

Συνολικό ποσό: 4.500 ευρώ.

 • Προβολές: 3020