Skip to main content

Γραφεῖον Τύπου  Ἱερᾶς Μητροπόλεως Ναυπάκτου καὶ Ἃγίου Βλασίου 

E-mail: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 

13 Μαΐου 2013 

ΔΕΛΤΙΟΝ ΤΥΠΟΥ

Την Μεγάλη Εβδομάδα, την οποία σέβονται όλοι οι Χριστιανοί, οι οποίοι έχουν στραμμένη την προσοχή τους στα Πάθη, τον Σταυρό και την Ανάσταση του Χριστού, οι Μοναχοί της πρώην Μονής Μεταμορφώσεως δια του δικηγόρου τους και ορισμένων φανατικών οπαδών τους πλημμύρισαν το Διαδίκτυο με συκοφαντικά και παραπλανητικά κείμενα, τα οποία είχαν στόχο κυρίως τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ναυπάκτου κ. Ιερόθεο, τόσο ως Μητροπολίτη όσο και ως Πρόεδρο ενός των Ιδρυμάτων της πόλεώς μας.

Άλλωστε, οι Μοναχοί της πρώην Ιερᾶς Μονής δεν σεβάσθηκαν τις Ημέρες αυτές, αφού ενώ είναι ακοινώνητοι, ο ένας από αυτούς «λειτουργούσε» και οι άλλοι Μοναχοί συμμετείχαν στις «λειτουργίες» και «ακολουθίες» και κοινωνούσαν από άκυρα «μυστήρια»!!

Η Ιερά Μητρόπολη δεν θέλησε τότε να ασχοληθή με το θέμα των δημοσιευμάτων στο διαδίκτυο και να προβή σε κάποια ανακοίνωση, σεβόμενη την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα και τους πιστούς που εκκλησιάζονται με κατάνυξη και προσευχή καί, βεβαίως, τους απασχολεί η γενικότερη οικονομική κρίση που μαστίζει την κοινωνία μας.

Όμως, οι ανώνυμοι και επώνυμοι υποστηρικτές και οι φανατικοί οπαδοί της πρώην Μονής Μεταμορφώσεως και των μελών της, πριν ασχοληθούν με τον Μητροπολίτη Ναυπάκτου και με οποιοδήποτε άλλο ευυπόληπτο πρόσωπο της πόλεως Ναυπάκτου, και αντί να προκαλούν καθημερινώς τον πολλαπλώς δοκιμαζόμενο λαό, άλλοτε με χουλιγκανικές ενέργειες και άλλοτε με παραπλανητικές ανακοινώσεις, καλόν θα είναι να «μή μιλούν για σχοινί στο σπίτι του κρεμασμένου» και να προβούν πρώτα στις κατωτέρω ενέργειες:

Νά παροτρύνουν τους πάτρωνές τους μοναχούς της πρώην Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως και κυρίως τον «γέροντα» Ιερομόναχο Σπυρίδωνα Λογοθέτη, να δημοσιοποιήσουν στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο:

1. Τα Πορίσματα του ελέγχου που διατάχθηκε από την κοινή διϋπουργική απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εθνικής Παιδείας από το έτος 2005. Και αν δεν υπάρχουν Πορίσματα, τότε να τους πούνε να δημοσιοποιήσουν την αιτία που δεν γίνεται έλεγχος για οκτώ ολόκληρα χρόνια παρά τις καταδικαστικές αποφάσεις κατά των τότε υπευθύνων της πρ. Ιεράς Μονής για την παρακώλυση του ελέγχου.

2. Όλους τους Απολογισμούς της πρ. Ιεράς Μονής από το έτος 1995 μέχρι της καταργήσεώς της, το 2013, ώστε να ενημερωθούν οι Χριστιανοί ποιά ήταν η οικονομική της διαχείριση και ποιά ποσά και πώς διακινούνταν μέσα από τα ταμεία της.

3. Τούς Απολογισμούς των δύο Αστικών Εταιρειών («ΑΔΕΛΦΟΤΗΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ» και «ΑΔΕΛΦΟΤΗΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ») που έχουν το ίδιο όνομα με αυτό της πρώην Μονής, και να τους πούν γιατί δεν αναγράφονταν τα ποσά αυτά στα επίσημα ταμεία της πρ. Μονής και στους απολογισμούς της που κατέθεταν στην Μητρόπολη για έγκριση, αφού κοινά ήταν τα μέλη τους, της Μονής και των Εταιρειών, αλλά και κοινές ήταν οι ονομασίες τους, ώστε να διαπιστώσουν οι αναγνώστες πόσα ποσά διακινήθηκαν μέσα από αυτές τις Εταιρείες.

4. Τούς Απολογισμούς της Εμπορικής Εταιρείας ΕΠΕ, της οποίας μέτοχοι είναι τέσσερεις Ιερομόναχοι της πρ. Μονής για να διαπιστώσουν οι αναγνώστες τα αποτελέσματα της Εμπορικής αυτής Εταιρείας.

5. Τούς Απολογισμούς του ταμείου, που είναι διαφορετικό από το ταμείο της πρώην Μονής, το οποίο εισέπραξε και διαχειρίστηκε το τεράστιο ποσό (219.622.000 δρχ. - 644.525 ευρώ) της κρατικής επιχορήγησης για την επένδυση που αποδείχθηκε παράνομη και τώρα ζητείται από το Υπουργείο να επιστραφή πίσω εντόκως και με πρόστιμα.

6. Το ταμείο στο οποίο καταγράφηκε το υψηλό ποσόν των 543.851.951 δρχ. (1.596.044 ευρώ) τα οποία αντιστοιχούσαν στο 65% της επένδυσης την οποία έλαβε η πρ. Μονή, ποιά είναι τα έσοδά του, ποιοί κατέθεταν, ποιούς φόρους πλήρωσε κλπ. και εν πάση περιπτώσει να αποκαλύψουν όλη την διαδρομή του χρήματος αυτού.

7. Το ταμείο –διαφορετικό και αυτό από το κύριο ταμείο της πρώην Μονής– στο οποίο κατατέθηκαν τα υψηλά ποσά του επιστρεφόμενου ΦΠΑ (πάνω από 70 εκατομμύρια δρχ.) που εισπράχθηκαν όμως για το ταμείο της Μονής, παρανόμως, για την λειτουργία της ανωτέρω Επένδυσης, για να μάθουν οι ενδιαφερόμενοι και την διαδρομή του χρήματος αυτού.

8. Τα εγκεκριμένα σχέδια και τις εγκεκριμένες προσφορές ανέγερσης των κτηρίων της Μονής και μάλιστα του Ξενώνος, για τον οποίο έλαβαν τα τεράστια ποσά τόσο της επένδυσης με την ονομασία «Ξενώνας Μονής Μεταμορφώσεως» όσο και μιας δεύτερης επένδυσης ως ΚΕΚ. Αυτό οφείλουν να το κάνουν και για τον επιπρόσθετο λόγο ότι οι πρώην Μοναχοί μήνυσαν τους ενσυνείδητους δημόσιους εκείνους υπαλλήλους που τόλμησαν να διαπιστώσουν τις παρανομίες τους.

9. Τούς Απολογισμούς του Συλλόγου ανεγέρσεως του Ι. Ναού Ναυπακτιώτισσας, ώστε να φανή τί ποσά δαπανήθηκαν για την ανέγερση του Ναού και από που προέρχονται τα ποσά αυτά, ποιοί φόροι πληρώθηκαν κλπ.

10. Τόν εν γένει απολογισμό του Γηροκομείου εκμετάλλευσης της πρ. Ι. Μονής, ήτοι α) τις εισπράξεις από την «καμπάνια» στην Ελλάδα και κυρίως στο Εξωτερικό από τους ομογενείς, για την ανέγερση και λειτουργία του Γηροκομείου της Μονής, β) την διαχείριση των εισπράξεων αυτών, γ) το κτηριακό συγκρότημα του Γηροκομείου που κτίσθηκε, δ) τους γέροντες που περίθαλψαν ε) τους ισολογισμούς από τα χρόνια λειτουργία του, στ) την άδεια βάσει της οποίας το λειτούργησαν κλπ.

Πρός το παρόν αυτά, για τα οποία αν δεν απαντήσουν τότε θα έχουν την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη για ό,τι ακολουθήσει και με ό,τι θα συνεπάγεται για όλους όσους εμπλέκονται με τον ένα ή άλλο τρόπο στα θέματα αυτά καθώς και σε εκείνους που υπακούοντας τυφλά στους καθοδηγητές τους με λόγο και έργο περιέπεσαν σε βαρύτατα αδικήματα.

Πέρα από αυτά θα πρέπει να παροτρύνουν τους πάτρωνές τους μοναχούς της πρώην Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως, να παραδώσουν τα βιβλία και όλα τα στοιχεία της στην Ι. Μονή Αμπελακιωτίσσης, αφού δεν υφίσταται πλέον το «αυτοδιοίκητο» νομικό πρόσωπο για το οποίο μέχρι τώρα καυχώντο και εφ' όσον σέβονται τουλάχιστον τον ανώτατο θεσμό στην Πατρίδα μας, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί η Ιερά Μονή Αμπελακιωτίσσης πριν ή αναλάβη, κατόπιν πάντα νομίμων διαδικασιών λόγω της μέχρι σήμερα αρνήσεως των Μοναχών της πρ. Ι. Μονής Μεταμορφώσεως, την διαχείριση αυτής, και προς αποκάλυψη της νομιμότητος και εξασφάλιση της διαφάνειας, θα αναθέση σε έγκριτους ορκωτούς λογιστές να κάνουν πλήρη έλεγχο της οικονομικής διαχείρισης της πρ. Μονής Μεταμορφώσεως, πέραν από τον έλεγχο από τους Οικονομικούς Επιθεωρητές του Υπουργείου Οικονομικών, έλεγχος που διατάχθηκε με την διϋπουργική απόφαση και εκκρεμεί.

Και αυτά μόνον ως προς τα οικονομικά και μόνον στοιχεία, για τα οποία τολμάνε οι Μοναχοί της πρώην Μονής να θορυβούν την πόλη και τον λαό, ελπίζοντας πώς έτσι εξασφαλίζουν ισχυρή στήριξη από την ομάδα τους και όσους τυχόν καταφέρουν να ξεγελάσουν, προκείμενου να ελαφρύνουν την θέση τους από όσα τους βαρύνουν.

Νά είναι βέβαιοι όλοι τους, καθοδηγητές αλλά και καθοδηγούμενοι, ότι ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον και ότι όπως μέχρι τώρα η δικαιοσύνη έλαμψε το ίδιο θα συμβή και στο άμεσο μέλλον με ό,τι συνεπάγεται εις βάρος τους.

Βεβαίως καθίσταται σαφές ότι κύριος υπεύθυνος για όλα αυτά που γίνονται στην πρώην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως, την οικονομική διαχείριση, αλλά και την τέλεση άκυρων Μυστηρίων από ακοινώνητο Κληρικό είναι ο Ιερομόναχος Σπυρίδων Λογοθέτης, που ως «πνευματικός καθοδηγός» διαμόρφωσε μια γενιά απείθαρχων μοναχών και λαϊκών και ενέπνευσε και κατηύθυνε όλη αυτήν την ανταρσία εναντίον της Εκκλησίας.

Αυτές είναι μερικές από τις πολλές απαντήσεις που περιμένει ο λαός από τους Μοναχούς της πρώην Μονής, για την πλήρη ενημέρωσή του. Οι δε δημοσίως θορυβούντες οπαδοί έχουν υποχρέωση να ζητήσουν αυτές τις πληροφορίες ώστε να μήν αποδεικνύωνται –ή να αυτοαποκαλούνται στο μέλλον–θύματα μιας πρωτοφανούς αντιεκκλησιαστικής και παράνομης κατάστασης είτε συνεργοί αυτής.

Είναι ευνόητον ότι αν οι Μοναχοί δεν δημοσιοποιήσουν τα στοιχεία αυτά, και οι ευκαίρως ακαίρως υποστηρίζοντες αυτούς οπαδοί δεν ζητήσουν να δημοσιευθούν, ώστε να λάβη γνώση ο λαός, τότε είναι υποκριτές, συκοφάντες, υβριστές και παραπλανούν ασύστολα και ανερυθρίαστα τον λαό και τους αναγνώστες των δημοσιευμάτων τους. Και φυσικά δεν αξίζουν καμμιάς άλλης απαντήσεως, πλήν αυτής που θα λάβουν από την θεία και ανθρώπινη Δικαιοσύνη, πολλές προγεύσεις της οποίας έχουν ήδη λάβει.

Γραφείον Τύπου Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου

ΜΟΝΗ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ